Naaldwijk

Deze paal staat in de tuin van de kapel bij het Heilige Geesthofje in Naaldwijk. In 1740 werd deze paal neergezet om de visserijgrens aan te duiden tussen de Hollandse en de Pruissische viswateren. De paal stond waarschijnlijk bij de Oranjepolder. Deze polder en het ten zuiden daarvan gelegen buitendijkse land, waren bezit van de familie Oranje-Nassau. Na het overlijden van Willem III zijn de Westlandse bezittingen via vererving in handen gekomen van de Koning van Pruisen. De visserijrechten van de Maas vielen hier ook onder, deze paal gaf de grens aan van die visserijrechten. De paal is ooit bij grondwerk tevoorschijn gekomen, maar er is niet helemaal duidelijk waar en wanneer, waarschijnlijk ergens langs het Oranjekanaal in Maasdijk of op het grondgebied van 's-Gravenzande.

Voor het Westlands Museum zijn drie grenspalen opgesteld. De hoogste grenspaal geeft de grens aan tussen gemeent Monster en Naaldwijk en stond in Kwintsheul achter de pastoor Vinkesteijnstraat. Tot 1957 liep daar de grens tussen Naaldwijk en Monster, In dat jaar is dat helemaal veranderd, omdat het dorp Kwintsheul tot die tijd over drie gemeenten was verdeeld, Monster, Naaldwijk en Wateringen. In 1957 kwam het gehele dorp onder Wateringen. Nu is alles gemeente Westland.

De paal met de uitzonderlijke inscriptie "GRENSPAAL", stond op de grens tussen 's-Gravenzande en Monster, waar de 's-Gravenzandseweg (in Monster) overgaat in de Monsterseweg (in 's-Gravenzande). Deze paal is enkele jaren geleden bij een wegreconstructie opgedolven. De paal is waarschijnlijk onder de grond terecht gekomen bij de aanleg van de nieuwe provinciale weg ca. 1931, de oude middeleeuwse weg is toen nl. iets verlegd.

Dan nog een kop van een visserijgrenspaal, met dezelfde geschiedenis als die hierboven. Die paal in het H. Geesthofje van Naaldwijk behoort eigenlijk ook tot de collectie van het Westlands Museum. Vroeger was daar het streekmuseum in de kapel. Het H. Geesthofje is enkele jaren geleden verkocht en toen zijn alle grenspalen en overige stenen naar het museum overgebracht. Bij de verhuizing is de grote visserijpaal over het hoofd gezien. Het is wel de bedoeling dat die ooit nog een keer naar het museum komt. Het museum heeft nog een paar kleinere stenen in bezit, gedeeltelijk in de opslag en gedeeltelijk in de vaste expositie. 
Informatie bij deze foto's van Ton Immerzeel, conservator van het Westlands Museum.